Jak snížit hladinu cukru v krvi úpravou jídelníčku – část 1

Trápí vás vysoká hladina cukru v krvi? Jezte vhodné potraviny.
Vysoká hladina cukru v krvi stojí za množstvím zdravotních problémů. Nejznámější je pravděpodobně cukrovka, ke které jsou obzvlášť náchylní lidé, kteří mají toto onemocnění v rodině. Diabetici si musejí hlídat jídelníček, aby se jejich hladina krevního cukru nepohybovala příliš vysoko, nebo naopak nízko. Lidé, cukrovkou ohrožení, by si měli preventivně držet krevní cukr na nízké hodnotě, aby zabránili propuknutí onemocnění.
Jakmile jste jednou diagnostikováni jako nemocní cukrovkou, je životu nebezpečné myslet si, že pouhá úprava jídelníčku a cvičení dokáže vaši hladinu cukru v krvi regulovat. Máte-li disciplínu, lékař ovšem může souhlasit, že s pomocí správného stravování bude zapotřebí jen minimální užívání léků. Nelze doporučit, aby se potvrzení diabetici pokoušeli udržet hladinu svého krevního cukru v normě pouze za pomoci úpravy jídelníčku a cvičení.
Zde je několik tipů.
 
1. Pochopte důležitost správného jídla. Na jeho výběru záleží, jak se bude hladina vašeho krevního cukru chovat – může plynule, pomalu stoupnout, nebo to udělat příliš rychle (toho by se většina lidí měla vyvarovat). To, jak váš organismus reaguje, závisí na skladbě vašeho jídelníčku. Komplexní sacharidy všeobecně vedou k pomalému stoupání, zatímco rafinované cukry to udělají velmi rychle.

 

2. Vybírejte si zdravé sacharidy. Všechno zkonzumované jídlo se nakonec přemění v krevní cukr a energii, ale vám půjde o to, aby k tomu nedošlo příliš rychle. Cukry a škrob (obsažené například v bílém pečivu a mnoha dalších potravinách) jsou přeměněny velmi rychle a měli byste se jim proto vyhýbat. Na druhou stranu ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny a rozumné množství nízkotučných mléčných výrobků jsou přeměněny pomaleji, takže jsou lepším zdrojem energie pro každého, obzvlášť pak pro ty, kteří se chtějí vyhnout vysoké hladině cukru v krvi.
  • Všimněte si, že nízkotučný nerovná se nutně nízkokalorický – vždy si přečtěte složení výrobku.
  • Zdravé obiloviny zahrnují například ječmen, ovesné vločky, špaldu, jáhly a přírodní neloupanou rýži.
  • Chléb a cereálie jsou zdravé za předpokladu, že se vyhnete těm s vysokým obsahu tuku a cukru. Vybírejte pečivo s nízkým obsahem soli.
  • Ke každému jídlu jezte i porci sacharidů, ale v rozumném množství. Jezte více zeleniny s malým obsahem škrobu, než té s vysokým.
  • Nezapomínejte na proteiny. Proteiny jsou pro vaše tělo zdravé a měli byste si je dopřát ke každému jídlu. Občas pomohou udržet hladinu cukru v rovnováze.

3.Jezte více vlákniny. Vláknina čistí střeva a v určité formě (viz seznam níže) pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Většina zeleniny je na vlákninu bohatá, obzvlášť ta listová. Mnoho druhů ovoce, luštěnin a ořechů obsahuje stejné množství vlákniny, jako celozrnné pečivo. Vláknina je velmi důležitá pro lidské zdraví. Nachází se v potravinách jako jsou luštěniny, ořechy, ovesné vločky a semínka. Lněné semínko je jednak dobrým zdrojem vlákniny a jednak snižuje hladinu cukru v krvi. Jezte každé ráno dvě lžíce.

 

4.Nejméně dvakrát týdně jezte rybí maso. Má vysoký obsah proteinů, které neovlivňují krevní cukr tak, jako to dělají sacharidy. Ryby mají také méně tuku a cholesterolu než maso a dokonce i drůbež. Mnoho druhů ryb, jako například losos, makrela a sardinky obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů a prospívají zdraví lidského srdce. Vyhýbejte se jen rybám, známým vysokým obsahem rtuti (například mečoun).
Další zdroje zdravých čistých proteinů se nachází v luštěninách, oříšcích, semínkách, hrášku a drůbežím mase. Zvažte i proteinové nápoje, které mají obsah cukru nižší, než 5g.

 

5.Jezte neslazené ovesné vločky. Jejich trávení trvá dlouhou dobu, což zabraňuje krevnímu cukru dramaticky rychle vyletět nahoru a zároveň vás budou zásobovat energií.

6. Čočka a luštěniny (fazole, cizrna…) fungují stejně. Někteří lidé pociťují po luštěninách nadýmání a zácpu, ale jak si na ně tělo zvykne, tyto potíže odezní. Řiďte se zdravým rozumem. Všechny tyto potraviny obsahují rozpustnou vlákninu, která zpomaluje přeměnu na krevní cukr a absorpci sacharidů, což je prospěšné zdraví.

7.Vybírejte si zeleninu s nízkým obsahem škrobu. Brokolice, špenát a zelené fazolky jsou výborný příklad.Tyto druhy obsahují málo sacharidů, takže hladinu cukru příliš neovlivní, a zároveň spoustu vlákniny, která tělo čistí. Pokud nekonzumujete 5 porcí ovoce a zeleniny denně, zařaďte do jídelníčku fytonutrienty Nutria ( vhodné v kombinaci s Intra Hebal Juice).
8.Chuť na sladké uspokojte jahodami. Přes svou sladkost mají ve skutečnosti nízký obsah sacharidů, takže hladinu krevního cukru dramaticky nezvednou. Obsahují také spoustu vody, takže vás na delší dobu zasytí. Díky tomu budete mít po jejich konzumaci menší chuť na další sladkosti.

 

9.Pijte dostatečné množství vody, (čistá voda, tonika bez cukru, perlivá minerálka). Omezte sladké limonády a džusy, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi.

K dostání jsou dnes i ochucené minerální vody, pokud se nepřinutíte pít čistou vodu. Jen pozor na přidané cukry. Vodu také můžete ochutit přidáním jahod, pár koleček citronu či limetky, nebo trochou čerstvé pomerančové šťávy.

  • Vždy mějte v ledničce připravenou vodu s pár kolečky citronu. Skvěle chutná a v horkém dni osvěží. Udržujte ji zakrytou víčkem a každé dva dny kolečka citronu vyměňujte za nová.
  • Vyzkoušejte jiné citrusy, jahody, jablko nebo lesní ovoce.
  • Dodržujte pitný režim.Snažte se vypít minimum 6 – 8 sklenic vody denně.
  • Pozor na ovocné džusy. Ovocná šťáva obsahuje cukry z přírodní fruktózy.

10. Sypte si jídlo ( například neslazené ovesné vločky) skořicí. Někteří odborníci věří, že skořice přirozeně funguje jako prostředek pro snižování hladiny cukru v krvi, obzvlášť u lidí s diagnostikovanou cukrovkou. Výsledky však zatím nejsou potvrzené, aby se na tuto metodu dalo spolehnout.
Nahraďte rafinovaný cukr a umělé sladidlo sirupem z agáve, má mnohem nižší glykemický index.
Čtěte také: Jak snížit hladinu cukru v krvi úpravou jídelníčku – část 2

Zdroje, obrázky a citace:
– http://www.wikihow.cz
– Sarah Bearden, Nutrition in Essence, p. 69, (2006), ISBN 978-0-340-92730-4
– www.mayoclinic.com, www.diabetes.co.uk, www.finclub.eu