Jak mít lepší imunitu?

Trápí vás a vaše blízké časté virózy a nachlazení?
Zlepšete si obranyschopnost pomocí jídla. Není to nic složitého, tak například klasická cibule a česnek posilují organizmus díky allicinu, který působí v těle jako přírodní antibiotikum.

Už naše babičky a prababičky moc dobře věděly, čím obohatit jídla a celkově stravu, když se blížilo období chřipek a nemocí. Vystačily si s tím, co jim tehdy příroda dala, protože na jiného se v té době nedalo splašit. Žádné zázračné doplňky stravy, léky a jiná chemie. Zkuste tyto časem prověřené rady, které fungují. V dnešní době máme navíc štěstí, že se nemusíme omezovat jen na suroviny dostupné u nás, ale můžeme využívat dary ze všech koutů světa. Přečtěte si tipy, které vás posilní a postaví na nohy​.

1/Vitamín C

Vitamín C posilňuje imunitu a bojuje proti infekcím a při zvýšené zátěží a sportu pomáhá regenerovat. Najdete ho v citrusech, kiwi, černém rybízu, paprikách a brokolici. Čaj s citronem, medem a zázvorem nebo se šípky, které jsou také plné céčka. Jablíčka, či jiné syrové ovoce

 

TIP. Konzumujte listovou zeleninu. Třeba kadeřávek je plný vitamínů, enzymů a minerálů. Pomáhá pro správné fungování celého těla a udělá dobře vašemu trávení, které dostává při nemocech nejvíce zabrat.

2/ Cibule a česnek posiluje organizmus díky allicinu, který působí v těle jako přírodní antibiotikum. Pomáhají při chřipce i nachlazení. Bojují účinně proti bacilům. Pokud cítíte, že na vás „něco leze“, naordinujte si je nejlépe syrové. Cibuli pokrájejte třeba ke guláši nebo na chleba či do řeckého salátu. Z česneku si můžete vyrobit přírodní medicínu. Rozmačkejte ho v medu, nechte vylouhovat a tuhle dobrotu si dopřávejte po lžičkách několikrát během dne. Pozor na váš dech.​

3/V dnešní době máme štěstí, že se nemusíme omezovat jen na suroviny dostupné u nás, ale můžeme využívat dary ze všech koutů světa. Patří zde „super potraviny“, které vynikají tím, že mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jsou doslova nabité vitamíny, minerály, enzymy a nenasycenými mastnými esenciálními kyselinami. Proto jsou při vyvážené stravě tak ceněné a neměli bychom
na ně v období chřipek zapomínat. Po čem sáhnout? Zkuste nápoj – Intru bylinné tonikum, která je složená s 23 královských bylin, které harmonizují 8 systémů lidského těla.

Také Goji a dodává energii a posiluje imunitu. Přidejte je třeba do kaše. Skvělý je prášek z mladého ječmene, který obsahuje antioxidanty a vitamíny, jednoduše přisypte do vašeho salátu. Chia semínka mají také optimální složení minerálů, vitamínů a antioxidantů. Skvělé jsou v nápojích, snídaňových kaších a užijete i při pečení. Nebo vyzkoušejte Quinou. Jde o prastarou obilninu původem z Jižní Ameriky, která díky obsahu výživných látek je bezlepkovou náhradou rýže. Je navíc i zdrojem rostlinných bílkovin a vhodná i pro sportovce.​

4/ Semínka a ořechy obsahují zinek, nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro nás prospěšné a snižují nezdravý cholesterol. Obsahují antioxidanty, díky čemuž chrání naše buňky zevnitř. Dopřávejte si oříšky po menších hrstech pravidelně. Jsou syté, takže jich stačí trochu a zaměřte se na ty nesolené a nepražené, které neobsahují palmový tuk.

5/ Luštěniny by měly být pravidelně přítomny ve vaší stravě, nejzdravější jsou ve formě čerstvých klíčků. Můžete si je naklíčit doma, nebo již koupit hotové. Chutnají výborně do zeleninových salátů nebo jimi posypejte krajíc chleba. Klíčky obsahují enzymy, vitamíny a živiny, které přispívají ke správné funkci orgánů a tím i posílení imunity.

6/ Také kysané výrobky mají nezastupitelnou úlohu při tvorbě imunity, která vychází z naší vnitřní mikroflóry. Správné bakterie v našich střevech se starají o to, aby si na nás bacily jen tak nedovolily. Probiotické bakterie jsou v mléčných kysaných výrobcích, které ulpí na tlustém střevě a působí příznivě na trávení i naši imunitu. Dopřejte si ráno nebo během dne kefír, zakysaný jogurt nebo syrovátka. Nezapomeňte na kysané zelí má tak mnohem více vitamínů než čerstvé. Přidejte si trochu do misky k obědu nebo večeři.

7/Kvalitní mořské plody a ryby, hluboce zmražené bez přídavků vody obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny. Ty aktivují bílé krvinky, které bojují proti virózám, chřipce a nachlazení. Ryby a mořské plody dobrým zdrojem selenu, který pomáhá bílým krvinkám produkovat proteiny, které zbavují tělo virů. Dopřejte si lososa se zeleninou nebo z něj připravte losos sushi.

Zdroj: Google,Seznam,Pixel,mojebedynky